Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety, w którym odżywianie odgrywa kluczową rolę dla zdrowia matki i prawidłowego rozwoju dziecka. W związku z tym, wiele przyszłych matek zastanawia się, czy mogą spożywać mak w czasie ciąży i czy ma on wartości odżywcze.
Wartości odżywcze maku
Mak jest rośliną oleistą i należy do rodziny makowatych. Znany jest przede wszystkim z wykorzystania w piekarnictwie oraz jako składnik niektórych potraw. Mak charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego, błonnika, minerałów takich jak magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź oraz witamin, w tym witaminy E i z grupy B.
Oto tabela przedstawiająca wartości odżywcze w 100 gramach maku:
Składnik odżywczy | Wartość |
Kalorie | 455 kcal |
Białko | 21.2 g |
Tłuszcz | 42.2 g |
Węglowodany | 7.9 g |
Błonnik | 19.5 g |
Cukry | 2.5 g |
Wapń | 143 mg |
Żelazo | 9.7 mg |
Magnez | 347 mg |
Fosfor | 703 mg |
Potas | 719 mg |
Sód | 30 mg |
Witamina C | 0 mg |
Witamina A | 0 IU |
Witamina E | 0.1 mg |
Witamina K | 0.1 µg |
Witamina B1 (tiamina) | 0.4 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) | 0.2 mg |
Witamina B3 (niacyna) | 4.5 mg |
Witamina B6 | 0.3 mg |
Kwas foliowy (folacyna) | 98 µg |
Wartości przedstawione w tabeli mogą się nieznacznie różnić w zależności od różnych odmian maku. Tabela ta ma charakter orientacyjny i służy jako przewodnik dla wartości odżywczych w maku.
Ryzyko przy spożyciu maku w ciąży
Ważne jest jednak zauważyć, że mak zawiera także substancję zwaną morfiną, która może działać uspokajająco i przeciwbólowo. Dlatego też w większości przypadków zaleca się, aby kobiety w ciąży ograniczały spożycie maku. Morfina może bowiem przekraczać barierę łożyskową i wpływać na rozwijający się układ nerwowy dziecka.
Mimo że mak jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak białko i minerały, zbyt duża ilość maku może nie być zalecana w czasie ciąży ze względu na potencjalne ryzyko. Niemniej jednak, umiarkowane spożycie maku w formie dodatku do potraw lub jako składnika ciast czy pieczywa, zwykle nie stanowi problemu dla większości kobiet w ciąży.
Należy również pamiętać, że dieta w ciąży powinna być zróżnicowana i bogata w różne składniki odżywcze. Niezależnie od spożycia maku, ważne jest, aby przyszłe matki dostarczały organizmowi odpowiednią ilość białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów poprzez spożywanie różnorodnych i zrównoważonych posiłków.
Podsumowanie
Spożycie maku w ciąży powinno być ograniczone (najlepiej do zera) ze względu na obecność morfiny, która może mieć negatywny wpływ na rozwijający się układ nerwowy dziecka. Jednak umiarkowane spożycie maku jako dodatku do potraw lub jako składnika ciast czy pieczywa, zwykle nie stanowi problemu dla większości kobiet w ciąży. W każdym przypadku zaleca się skonsultowanie diety z lekarzem lub położną, aby uzyskać odpowiednie i indywidualne porady żywieniowe w czasie ciąży.
Bibliografia
- Cunnane SC, Ryan MA, Craig SA. Physiological effects of dietary fiber. Advances in food and nutrition research. 1995;38:281-367.
- D’Auria E, Miraglia Del Giudice E, Mandelli M, Verduci E. Effects of Dietary Interventions in Pregnancy on Maternal and Foetal Outcomes in Overweight and Obese Pregnant Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021;13(1):238.
- Laus MF, Mastrocola R, Perna S, et al. Health Benefits of Nut Consumption in Middle-Aged and Elderly Population. Antioxidants (Basel, Switzerland). 2021;10(6):890.