maliny
Kobieta

Maliny w ciąży – czy można jeść?

Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu kobiety, wymagającym szczególnej uwagi w zakresie odżywiania. Jednym z owoców, który budzi zainteresowanie przyszłych mam, są maliny. Czy kobiety spodziewające się dziecka powinny jeść maliny? Czy te pyszne owoce posiadają wartości odżywcze korzystne dla ciężarnej? A co z liśćmi malin – czy mają one jakieś zastosowanie w ciąży? W poniższym tekście postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Maliny to smaczny i soczysty owoc, bogaty w witaminy i minerały. Są źródłem witaminy C, witaminy K, magnezu, potasu oraz błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega zaparciom, które są częstym problemem u wielu kobiet w ciąży. Spożywanie malin w okresie ciąży może być korzystne ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u rozwijającego się dziecka.

Wartości odżywcze w malinach

Warto jednak pamiętać, że maliny, tak jak większość owoców, zawierają naturalny cukier, dlatego należy spożywać je z umiarem, aby uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała. Nadmierne spożycie słodkich owoców może prowadzić do problemów z wagą, co z kolei może mieć wpływ na przebieg ciąży.

Oto tabela przedstawiająca przybliżone wartości odżywcze dla 100 gramów przeciętnych malin:

SkładnikWartość na 100g
Kalorie52 kcal
Białko1.2 g
Tłuszcze0.65 g
Węglowodany11.94 g
– w tym cukry4.42 g
Błonnik6.5 g
Witamina C26.2 mg
Witamina K7.8 µg
Potas151 mg
Magnez22 mg
Kwas foliowy (B9)21 µg

Wartości odżywcze w malinach mogą nieco się różnić w zależności od odmiany, dojrzałości owoców i warunków uprawy. Powyższa tabela przedstawia wartości orientacyjne na podstawie dostępnych danych na temat typowych malin.

Zalecana dzienna porcja malin w ciąży

Ogólnie zaleca się, aby spożywanie owoców, w tym malin, było częścią zrównoważonej diety w czasie ciąży.

Według wytycznych American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) oraz innych instytucji zdrowia, w ciąży zalecana dzienna porcja owoców wynosi od 2 do 4 porcji, a jedna porcja owoców może mieć około 80-100 gramów. Dlatego też, zalecaną dzienną porcję malin dla kobiet w ciąży można określić na około 100-200 gramów dziennie. Należy jednak pamiętać, że każda ciąża jest indywidualna, więc zawsze warto skonsultować się z lekarzem

Sprawdź: Jakie owoce w ciąży

Liście malin w ciąży

Jeśli chodzi o liście malin, to warto wspomnieć, że posiadają one pewne właściwości lecznicze, ale zastosowanie w ciąży jest kontrowersyjne. Liście malin zawierają substancje takie jak flawonoidy i garbniki, które działają moczopędnie i mogą wpłynąć na układ pokarmowy. Istnieją tradycyjne przekazy na temat używania liści malin do wspomagania ciąży i porodu, ale brak jest wystarczających badań naukowych, które potwierdzałyby ich skuteczność i bezpieczeństwo w tym okresie. Z tego powodu, zaleca się zachowanie ostrożności i konsultację z lekarzem przed przyjmowaniem liści malin, w okresie ciąży. Istnieje ryzyko niepożądanych działań, dlatego należy postępować zgodnie z zaleceniami specjalisty.

Podsumowanie

Maliny są owocem bogatym w wartości odżywcze, które mogą przyczynić się do zdrowego odżywiania w ciąży. Zawierają witaminy i minerały korzystne zarówno dla kobiety spodziewającej się dziecka, jak i dla jego prawidłowego rozwoju. Niemniej jednak, należy je spożywać z umiarem, aby nie przekraczać zalecanej ilości cukru w diecie. Co do liści malin, ich zastosowanie w ciąży powinno być omówione z lekarzem, aby uniknąć ewentualnych ryzyk związanych z ich spożyciem.

Bibliografia

Murphy, M. M., & Douglass, J. S. (2014). Pregnant women can attain recommended intakes of key nutrients within energy needs by choosing a diet that includes a variety of nutrient-dense foods. The Journal of nutrition, 144(7), 1087-1093.

Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition reviews, 68(3), 168-177.

Basu, A., Du, M., Leyva, M. J., Sanchez, K., Betts, N. M., Wu, M., … & Lyons, T. J. (2010). Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 140(9), 1582-1587.